ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

УДК 330.63(477)

Болдирєва Л.М., д.е.н., доцент, доцент кафедри менеджменту і логістики
Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка

Анотація: Наведено результативні індикатори економічного розвитку сільського господарства як складової агропродовольчого сектору. Проаналізовано показники сільського господарства на макрорівні.

Ключові слова: розвиток, сільське господарство, продукція рослинництва, продукція тваринництва.

Abstract: Productive indicators of economic development of agriculture as a component of the agro-food sector are presented. Analyzed the indicators of agriculture at the macro level.

Key words: development, agriculture, crop production, livestock production.

Результативні індикатори економічного розвитку сільського господарства як складової агропродовольчого сектору включають показники, що характеризують:

  • обсяги посівних площ під сільськогосподарськими культурами, поголів’я худоби і птиці;
  • обсяги виробництва продукції рослинництва і тваринництва;
  • технічну ефективність сільськогосподарського виробництва (урожайність сільськогосподарських культур, продуктивність сільськогосподарських тварин);
  • стан реалізації продукції сільського господарства;
  • ефективність сільського господарства як галузі.

Варто зазначити, що особливістю 2012-2016 рр. являється те, що певною перешкодою для аналізу показників на макрорівні є складна соціально-політична обстановка в Україні у другій половині аналізованого періоду (2014-2016 рр.). Тому статистична інформація за цей період, що використовується в дослідженні, не враховує територію Автономної Республіки Крим і частину Донецької та Луганської областей (зона АТО).

Аналіз свідчить про те, що вцілому у 2016 р. порівняно з 2012 р. загальна посівна площа сільськогосподарських культур зменшилась на 2,7 %. Зокрема, спостерігається зменшення посівної площі зернових та зернобобових – на 6,8 % (жита – на 52,3 %; ячменю на 16,3 %; овесу – на 32,6 %; проса – на 42,9 %; гречки – на 48,7 %; рису – на 53,8 %; незначним викюченням стала тільки посівна площа пшениці, яка збільшилась на 7,7 %); картоплі, культур овочевих та баштанних продовольчих – на 9 % (самої картоплі – на 8,9 %); кормових – на 21,9 %. Поряд з тим у 2016 р. порівняно з 2012 р. збільшилися площі технічних культур – на 12,7 % (зокрема соняшнику – на 16,9 % і сої – на 26,6 %).

Вцілому в Україні площі, з яких зібрано врожай, у 2016 р. порівняно з 2012 р. зменшились на 3,1 %. Так, у 2016 р. порівняно з 2012 р. більш урожайними були площі, з яких зібрано більше урожаю пшениці – на 10,2 %; сонішнику – на 19,8 %; сої – на 31,7 %. Як негативне варто відмітити площі, з яких по різним причинам не зібрано врожай жита – 51,5 %; ячменю – 13,2 %; овесу – 29,6 %; проса – 29,4 %; гречки – 43,6 %; рису – 43,8 %; буряка цукрового фабричного – 35,2 %; ріпака і кользи – 17,9 %; картоплі – 9,1 %; овочевих – 11,1 %; трав однорічних на сіно – 10 %; трав багаторічних на сіно – 10,8 %.

У 2016 р. порівняно з 2012 р. зменшилась площі насаджень культур плодових та ягідних на 12,2 % та виноградників – на 42,3 %, таке суттєве скорочення можна пояснити неврахуванням зазначених насаджень в АРК. Також у 2016 р. порівняно з 2012 р. зросли індекси обсягу сільськогосподарської продукції всіх господарств усіх категорій в Україні як вцілому по сільському господарству (на 10,6 п.п.), так і продукції рослинництва зокрема (на 17,8 п.п.). Проте, у 2016 р. порівняно з 2012 р. зменшилися індекси продукції тваринництва на 6,5 п.п. У структурі продукції сільського господарства України виробництво продукції рослинництва за 2012-2016 рр. збільшилось в діапазоні 66,8-72,8 %, продукція тваринництва зменшилась в межах 33,2-27,2 %. У 2016 р. на першому місці стало вирощування зернових і зернобобових (27,4 % від загальної структури продукції сільського господарства), на другому – технічних культур (22,8 % від загальної структури продукції сільського господарства), на третьому – картопля, культури овочеві та баштанні продовольчі (17,7 % від загальної структури продукції сільського господарства). У 2016 р. порівняно з 2012 р. збільшилося виробництво таких сільськогосподарських культур, як зернових та зернобобових на 43 % (пшениці – на 65,6 %; ячменю – на 36 %; кукурудзи на зерно – на 33,9 %; проса – на 21 %; культур зернобобових – на 85,4 %); соняшнику – на 62,5 %;сої – на 77,5 %; трави однорчної на сіно – на 10,9 %.

Поряд з тим у 2016 р. порівняно з 2012 р. зменшилося виробництво буряка цукрового фабричного – на 24 %; ріпаку і кользи – на 4,2 %; льону-довгунця (волокна) – на 50 %; картоплі – на 6,5 %; овочевих – на 6 %. У 2016 р. порівняно з 2012 р. як у сільськогоподарських підприємствах, так і в господарствах населення рівень виробництва: збільшився зернових та зернобобових – на 44,2 % і 38,7 % відповідно, а також соняшнику – на 64,5 % і 51 % відповідно; зменшився буряку цукрового фабричного – на 20,7 % і 58,7 % відповідно; картоплі – на 38,2 % і 5,4 % відповідно; овочевих – на 7,7 % і 4,7 % відповідно; винограду – на 24,6 % і 3,7 % відповідно.

У 2016 р. порівняно з 2012 р. виробництво м’яса всіх видів збільшилося на 5,2 % за рахунок свинини на 6,7 % і м’яса птиці на 8,6 %. Проте в 2016 р. порівняно з 2012 р. зменшилось виробництво таких видів м’яса, як яловичини і телятини – на 3,1 %; баранини і козлятини – на 35 %; м’яса кролів – на 14,3 %; конини – на 33,3 %.

Виробництво продукції тваринництва за категоріями господарств України за 2012-2016 рр. свідчить про те, що в 2016 р. порівняно з 2012 р. сільськогосподарськими підприємствами збільшено виробництво м’яса (у забійній вазі) на 17,2 % і молока на 6,8 %. Однією з причин збільшення м’яса (у забійній вазі) є невигідність утримання великої рогатої худоби сільськогосподарськими підприємствами. Новим бар’єром може стати введення нових стандартів прийому молока, згідно яких передбачена заборона на роздрібну реалізацію молока так званого другого сорту (домовленість України з ЄС про введення з 1 липня 2018 р. ДСТУ 3662:2015 «Молоко – сировина коров’яча. Технічні умови»). Зменшився рівень виробництва сільськогосподарськими підприємствами яєць на 32,6 % і вовни на 52,2 %. Виробництво продукції тваринництва господарствами населення свідчить про те, що в 2016 р. порівняно з 2012 р. зменшився рівень виробництва м’яса (у забійній вазі) на 11,2 %; молока на 13,8 %; яєць на 1,4 %; вовни на 43 %.

У 2016 р. питома вага виробництва продукції тваринництва в Україні наступним чином, сільськогосподарські підприємства найвищу питому вагу мають з продукції м’яса (у забійній вазі) 64,1 %, що порівняно з 2012 р. більше на 6,6 п.п. Проте увага господарств населення України зосереджена на виробництві молока і вовні. Так, у 2016 р. питома вага молока у загальній структурі склала 73,9 %, що менше на 3,8 п.п. ніж у 2012 р., а вовни – 87,2 %, що більше на 2,1 п.п. ніж у 2012 р. У 2016 р. питома вага яєць як у сільськогосподарських підприємствах, так і господарствах наслення майже однакова і склала 53,4 %÷46,6 %, що порівняно з 2012 р. на 9,3 п.п. менше у сільськогоподарських підприємствах і більше у господарствах населення.

Проаналізувавши дані можна зробити наступні висновки: господарства населення України зосередились на виробництві продукції тваринництва. Саме загальний обсяг продукції тваринництва у структурі виробництва продукції сільського господарства займає 54,3 %, а продукція рослинництва – 38,7 %. Якщо розглядати виробництво продукції сільського господарства в розрізі питомої ваги, то у 2016 р. найбільшу частку склали: картопля (97,8 %), культури овочеві (85,9 %), культури плодові та ягідні (81,6 %), молоко (73,9 %), яйця (46,6 %) і вовна (46,6 %). Порівняння 2016 р. з 2012 р. свідчать про незначне відхилення виробництва продукції сільського господарства господарствами населення України. Зокрема, у 2016 р. порівняно з 2012 р. збільшилося виробництво яєць і вовни на 9,3 п.п., винограду – на 5,7 п.п. Проте зменшилось виробництво м яса (у забійній вазі) на 6,6 п.п., буряку цукрового фабричного – на 4 п.п. Вцілому по Україні у 2016 р. порівняно з 2012 р. спостерігається зменшення виробництва як продукції рослинництво, так і тваринництва на 6,3 п.п.

За досліджуваний період вцілому в Україні урожайність всіх сільськогосподарських культур збільшилася, крім рису. Так, у 2016 р. порівняно з 2012 р. збільшилась урожайність зернових і зернобобових – на 47,8 % (пшениці – на 50,4 %; жита – на 20,3 %; ячменю – на 56,4 %; овесу – на 14,8 %; кукурудзи на зерно – на 37,8 %; проса – на 7,9 %; гречки – на 32,2 %; культур зернобобових – на 75 %); буряку цукрового фабричного – на 17,3 %; соняшнику – на 35,8 %; ріпаку і кользи – на 16,8 %; сої – на 34,5 %; льону-довгунця (волокна) – на 4,7 %; картоплі – на 3,1 %; культур овочевих – на 32,2 %; трав однорічних на сіно – на 22,8 %; трав багаторічних на сіно – на 14,2 %; культур плодових та ягідних – на 13,3 %; винограду – на 31,5 %. З кожним роком зменшувалась урожайність рису з 62,1 ц/га до 53,9 ц/га. Тобто, в 2016 р. порівняно з 2012 р. урожайність рису була менше на 13,2 %.

Продуктивність сільськогосподарських тварин у сільськогосподарських підприємствах України за 2012-2016 рр. свідчить про те, що в 2016 р. порівняно з 2012 р. збільшився середній річний удій молока від однієї корови – на 20,7 %; зменшився середній річний настриг вовни від однієї вівці – на 15,8 %. Так, у 2016 р. порівняно з 2015 р. найвищі надої в Київській області, де від однієї корови отримують 6,2 тис. кг молока. Друге місце займає Полтавська область з показником в 5,9 тис. кг на рік. Проте, незважаючи на незначне збільшення обсягів виробництва молока в розрахунку на 1 людину, вони зменшилися на 1,8 % − з 247,8 кг в 2015 р. до 243,3 кг в 2016 р., що викликано зменшенням поголів’я корів вцілому.

Проаналізовані показники дозволили визначити рівняння динаміки виробництва продукції сільського господарства в Україні у розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь за 2005-2016 рр. (1):

\[\begin{equation} у_t=421,97+25,06 \cdot t. \tag{1} \end{equation}\]

де \(у_t\) – виробництво продукції сільського господарства у розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь; t – період (рік).

Таким чином, згідно формули (1) знайдено прогноз зазначеного показника на 2019-2020 рр.: 2019 р. – 797,8 тис. грн. і 2020 р. – 822,9 тис. грн. Зокрема, цей прогноз на 2020 р. в цілому знаходиться у межах спрогнозованих даних ННЦ «Інститут аграрної економіки» [1, с. 128] за двома варіантами: песимістичним (772,2 тис. грн.) і оптимістичним (971,0 тис. грн.).

ЛІТЕРАТУРА

  1. Стратегічні напрями розвитку сільського господарства України на період до 2020 року / за ред. Ю.О. Лупенка, В.Я. Месель-Веселяка. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2012. 182 с.