АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА ТА ЗЕРНОБОБОВИХ В УКРАЇНІ

УДК 658:633.1

Улакова Н.А., студентка 4 курсу
ХНЕУ ім. С. Кузнеця

Анотація: Проаналізовано сучасний стан виробництва зерна та зернобобових культур в Україні, визначено основні фактори, що впливають на їх формування. Наведено напрями підвищення ефективності виробництва зернових та зернобобових культур в сільськогосподарських підприємствах.

Ключові слова: зернові та зернобобові культури, валовий збір, урожайність, площа посіву, добрива, ефективність виробництва.

Abstract: The present state of grain and legume production in Ukraine is analyzed, the main factors influencing their formation are determined. Areas of increase of efficiency of production of grain and leguminous crops in agricultural enterprises are presented.

Key words: grain and leguminous crops, gross crop, yield, area of sowing, fertilizers, production efficiency.

Природно-кліматичні умови та природна родючість земель України сприяють вирощуванню всіх зернових культур, забезпечуючи отримання значних обсягів високої якості зерна, спроможних не тільки покрити внутрішні потреби але й експортувати. З огляду на це подальший розвиток галузі вимагає перегляду ряду позицій щодо технічно-технологічних, організаційно - економічних складових вирощування зернових та зернобобових.

Нераціональне використання земельних ресурсів призводять до виснаження і деградації ґрунтів, зменшення вмісту в них гумусу та поживних речовин. Недостатніми є якість трудових ресурсів, тобто незацікавленість у правильному введені сільського господарства [1].

Рівень розвитку виробництва зернового господарства визначається насамперед такими натуральними показниками, як динаміка посівних площ, валових зборів та урожайності [2].

Аналіз стану виробництва зернових та зернобобових культур в Україні за 2000-2017 рр. наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Динаміка посівних площ, урожайності і валового збору зернових та зернобобових культур в сільськогосподарських підприємствах України, 2000-2017 рр. [5]

Роки Україна
Валовий збір, тис т Урожайність, ц/га Посівні площі, тис га
2000 24459 19,4 13646
2001 39706 27,1 15586
2002 38804 27,3 15448
2003 20234 18,2 12495
2004 41809 28,3 15434
2005 38016 26 15005
2006 34258 24,1 14515
2007 29295 21,8 15115
2008 53290 34,6 15636
2009 46028 29,8 15837
2010 39271 26,9 15090
2011 56747 37 15724
2012 46216 31,2 15449
2013 63051 39,9 16210
2014 63859 43,7 14801
2015 60126 41,1 14739
2016 66088 46,1 14401
2017 61917 42,5 14624
2017 р. у % до 1999 р. 253,1 219,1 107,2

Аналізуючи дані можна спостерігати збільшення виробництва зерна та зернобобових культур порівняно з 2000 р. При чому їх виробництво збільшилося більш ніж у 2,5 рази і у 2017 році становило 61917 тис.т.

Збільшення виробництва зерна та зернобобових культур відбулося під впливом урожайності і розмірів посівних площ. За досліджуваний період урожайність зерна та зернобобових культур зросла з 19,4 ц/га до 42,5 ц/га, а посівні площі з 13646 тис.га до 14624 тис.га, тобто збільшення у 119,1 % та 7,2 % відповідно.

Виходячи з проведеного дослідження з’ясовано, що головним фактором який впливає на формування виробництва зерна та зернобобових культур є рівень урожайності зернових культур.

Незважаючи на нарощення обсягів виробництва зерна та зернобобових культур в сільськогосподарських підприємствах лишається низка питань, які потребують подальшого вирішення. Це зокрема: брак коштів на придбання ефективнішого обладнання та техніки, якісніших систем удобрення та ін.

Зважаючи на те, що серед земель, що активно використовуються, близько 10 млн.га низькопродуктивні, кислі, засолені, піщані, які не дають належної віддачі на вкладені в них матеріальні та енергетичні ресурси. Разом з тим саме на цих землях зосереджено близько 1,0 млн.га посіву зернових культур [4]., є потреба у здійсненні оптимізації агроландшафтів, зменшенні рівня розореності ґрунтів, біль раціональному їх використанні. На вивільнених землях створювати луки та пасовища, виснажені грунти – засадити лісами.

В основу збільшення обсягів виробництва зерна і зернобобових має бути покладено використання інтенсивних технологій вирощування та їх ресурсного забезпечення.

В технології вирощування зернових культур важливе значення має застосування диференційованого волого зберігаючого обробітку ґрунту з урахуванням біологічних особливостей культур, попередників, їх забур’яненості, розповсюдженні хвороб і шкідників тощо [3].

Також на обсяги виробництва зерна та зернобобових культур суттєво впливають розміри внесення добрив. Дані щодо внесення органічних добрив під посіви зернових і зернобобових культур (без кукурудзи) в сільськогосподарських підприємствах України представлені на рис. 1.

Рис. 1. Внесення органічних добрив під посіви зернових і зернобобових культур (без кукурудзи) в сільськогосподарських підприємствах України, 2000-2017 рр. [5]

Рис. 1. Внесення органічних добрив під посіви зернових і зернобобових культур (без кукурудзи) в сільськогосподарських підприємствах України, 2000-2017 рр. [5]

Як, видно з рис. 1 у 2017 р., порівняно з 2000 р., внесення органічних добрив під зернові культури скоротилося на 6068,3 т або на 76,41 %. Хоча саме цій статті витрат необхідно приділяти значну увагу.

Додатково підвищити урожайність зернових та зернобобових культур можна за умови запровадження чіткої системи удобрення, а саме:

  • внесення мінеральних добрив з урахуванням результатів агрохімічного обстеження ґрунтів та рослинної діагностики, забезпечуючи позитивний баланс їх внесення та використання рослинами;
  • забезпечення рівномірного живлення рослин протягом усього вегетаційного періоду за рахунок дробного внесення азотних добрив;
  • внесення мінеральних добрив у ґрунт найбільш ефективними способами (у рядки, локально та в підживлення);
  • застосування мікробіологічних препаратів та регуляторів росту рослин [3].

Збільшення обсягів виробництва зерна та зернобобових в Україні є необхідною умовою забезпечення населення життєво необхідними продуктами харчування, підвищення ефективності виробництва інших видів продукції сільського господарства і як наслідок підвищення ефективності функціонування підприємств. А тому підприємствам потрібно особливу увагу звернути на підвищення ефективності використання основних засобів та матеріально-грошових ресурсів, впровадження інтенсивних технологій виробництва та поліпшення загальної організації праці при виробництві продукції зернових та зернобобових культур.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Материнська О.А. Економічна ефективність виробництва зернових культур в сільськогосподарських підприємствах / О.А. Материнська // Ефективна економіка. – 2013.

  2. Мацибора В.І. Економіка сільського господарства : [підручник] / В.І. Мацибора. – К.: Вища школа., 1994. – 415 с.

  3. Економічна ефективність вирощування сучасних сортів пшениці озимої в умовах північного степу України / [В.О. Компанієць, М.М. Солодушко, А.О. Кулик] // Вісник ПДАА. – 2015. – № 4. – С. 81–85.

  4. Жарун О.В. Ефективність виробництва зернових культур у сільськогосподарських підприємствах Уманського району /О.В. Жарун, О.В. Наумова // Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. – 2012. – Вип. 81 (2). – С. 51–55.

  5. Сайт державної служби статистики України.

Науковий керівник

к.е.н., доцент Ляліна Н.С.