НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ТОВ «НОВАКОРМ»
УДК 657.1:658.784
Соловйова Г.А., студентка 4 курсу
ХНЕУ ім. С. Кузнеця
Анотація. Розглянуто облік готової продукції на Товаристві з обмеженою відповідальністю «НОВАКОРМ», визначені особливості і проблеми, та надані рекомендації.
Ключові слова: готова продукція, облік, запаси, виробництво, аналіз.
Annotation. The accounting of finished products at the Limited Liability Company “NOVAKORM” is considered, features and problems are defined, and recommendations are given.
Key words: finished products, accounting, stocks, production, analysis.
На сьогодні, економіка країни поступово розвивається. Багато підприємств почали активну діяльність і розширяють свої потужності. Товариство з обмеженою відповідальністю «НОВАКОРМ» (далі – ТОВ «НОВАКОРМ») є таким прикладом. Воно виготовляє корм для різних тварин таких, як птиці, коні, кролі, свині, але основним є корм для птахів. Саме тому для підприємства важливе питання обліку готової продукції.
Питання обліку готової продукції досліджували такі вітчизняні вчені, як: В.В. Бабіч, С.В. Сагова, Ф.Ф. Бутинець, Н.М. Ткаченко та інші.
Метою статті є визначення особливостей обліку готової продукції на ТОВ «НОВАКОРМ».
Згідно з п. 6 ПСБУ 9 «Запаси», готова продукція – це продукція, яка виготовлена на підприємстві, в установі, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом [1]. Автором узагальнено визначення поняття «готова продукція» різними авторами у табл. 1.
Таблиця 1
Визначення поняття «готова продукція» різними авторами
Автор | Джерело | Визначення |
---|---|---|
Бабіч В.В., Сагова С.В. | [3] | Готова продукція — це продукція, яка пройшла на підприємстві всі технологічні операції, відповідає нормам, стандартам якості та передана на зберігання (склад, майданчик, інше місце). |
Бутинець Ф.Ф. | [4] | Готова продукція – повністю завершена обробкою, укомплектована, яка пройшла необхідні випробування (перевірки). Це виріб (або напівфабрикат), послуга, робота, що пройшли всі стадії технологічної обробки на підприємстві, відповідають затвердженим стандартам або умовам договору, прийняті технічним контролем підприємства і здані на склад або замовникові – покупцеві згідно з діючим порядком прийняття продукції. |
Ткаченко Н.М. | [5] | Готова продукція – це запаси виробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, приймання, укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками й відповідають технічним умовам і стандартам. |
На основі аналізу наведених визначень запропоновано, що готова продукція – це продукція підприємства, яка виготовлена для продажу та відповідає всім вимогам, договору, нормативно-правовим актам і технічним характеристикам.
Важливим моментом є облік готової продукції на підприємстві. Бухгалтерський облік – це система безперервного, суцільного, документально обґрунтованого і взаємопов’язаного відображення господарських засобів, джерел їх утворення і процесів, узагальнених у грошовому виразі для контролю за діяльністю господарського суб’єкта та прийняття управлінських рішень [2].
Процес виробництва готової продукції на підприємстві включає в себе такі складові, як жива праця (наймана праця) і засоби виробництва. Випуск готової продукції відображається на рахунку 23 «Виробництво». За дебетом цього рахунку відображаються прямі витрати, розподілені загальновиробничі і витрати від браку продукції з технологічних причин, за кредитом – вартість фактичної виробничої собівартості, вартість виконаних робіт і послуг, собівартість виготовлені у допоміжних виробництвах виробів, робіт, послуг (інструменту, енергії, ремонтно-транспортних послуг тощо). Облік ведеться за видами виробництв, за статтями витрат і видами продукції, що виробляється на підприємстві [6].
На ТОВ «НОВАКОРМ» діє робочий план рахунків, де показані аналітичні рахунки 23, а саме 231 «Основне виробництво, 232 «Допоміжне виробництво», 233 «Обслуговуюче виробництво», 234 «Давальницьке виробництво», 235 «Ремонт і обслуговування необоротних активів». На підприємстві, що аналізується, виготовляють декілька видів готової продукції, а саме комбікормів, з яких 80 % призначено для птахів, 10 % – для свиней, 6 % –для кролів і 4 % – для інших тварин (залежать від замовлень).
Для рахунку 26 «Готова продукція» аналітичних рахунків не передбачено, тому автор для зручності обліку готової продукції на конкретному підприємстві надає рекомендації щодо введення деталізованих аналітичних рахунків. На ТОВ «НОВАКОРМ» бажано виділити рахунки першого рівня до рахунку 26 «Готова продукція, які характеризують вид тварин, для яких виготовляється корм, а саме 26.1 «Комбікорм для птахів», 26.2 «Комбікорм для свиней», 26. 3 «Комбікорм для кролів», 26. 4 «Комбікорм під замовлення».
Крім того, на підприємстві для різних стадій вигодовування тварин відповідно до кількості складових, а саме мінералів, вітамінів кожної конкретної групи, виділяють корма для старту розвитку тварин (новонароджених), їх росту та закінчення вигодовування перед забоєм тварини.
Розглянемо приклад для комбікорму бройлерів, до стартового комбікорму відносяться калорійні і поживні компоненти, якими кормляться пташенята з моменту їх народження до 15 днів. Комбікорм у проміжку часу з 16-30 днів має бути тяжким, калорійним та з поживним складом. Проміжок часу з 31 дня життя курки і до забою, вважається фінальною стадією утримання птиці. Саме для відображення на рахунку готової продукції для різних цілей рекомендовано кожен рахунок першого рівня поділити за цими критеріями. Таким чином робочий план рахунків для ТОВ«НОВАКОРМ» рекомендовано організувати наступним чином:
26.1 «Комбікорм для птахів»:
26.1.1 «Комбікорм для птахів: старт»;
26.1.2 «Комбікорм для птахів: ріст»;
26.1.3 «Комбікорм для птахів: фініш».
26.2 «Комбікорм для свиней»:
26.2.1 «Комбікорм для свиней: старт»;
26.2.2 «Комбікорм для свиней: ріст»;
26.2.3 «Комбікорм для свиней: фініш».
26.3 «Комбікорм для кролів»:
26.3.1 «Комбікорм для кролів: старт»;
26.3.2 «Комбікорм для кролів: ріст»;
26.3.3 «Комбікорм для кролів: фініш».
26.4 «Комбікорми під замовлення»
26.4.1 «Комбікорми під замовлення: старт»;
26.4.2 «Комбікорми під замовлення: ріст»;
26.4.3 «Комбікорми під замовлення: фініш».
Відповідно до запропонованого розподілу готової продукції бажано аналогічно поділити синтетичний рахунок 231 «Основне виробництво», на якому на підприємстві обліковуються всі витрати на виготовлення конкретної продукції відповідно до рецептів. А саме:
231.1 «Комбікорм для птахів»:
231.1.1 «Комбікорм для птахів: старт»;
231.1.2 «Комбікорм для птахів: ріст»;
231.1.3 «Комбікорм для птахів: фініш».
231.2. «Комбікорм для свиней»:
231.2.1 «Комбікорм для свиней: старт»;
231.2.2 «Комбікорм для свиней: ріст»;
231.2.3 «Комбікорм для свиней: фініш»;
231.3 «Комбікорм для кролів»:
231.3.1 «Комбікорм для кролів: старт»;
231.3.2 «Комбікорм для кролів: ріст»;
231.3.3 «Комбікорм для кролів: фініш»;
231.4 «Комбікорми під замовлення»
231.4.1«Комбікорми під замовлення: старт»;
231.4.2 «Комбікорми під замовлення: ріст»;
231.4.3 «Комбікорми під замовлення: фініш».
Отже, за допомогою цього розділу буде більш зручний облік комбікормів по структурі, це важливо для аналізу виробництва та залишків на складі. Управлінський облік, як система, зможе більш точно реєструвати, об’єднувати і представляти об’єктивну інформацію про діяльність підприємства, яка необхідна для прийняття рішень на рівні керівництва. Тому розділ рахунків на аналітичні дає змогу більш детально ознайомитись з видами продукції і проаналізувати їх виробництво, продажі та залишки на складі.
ЛІТЕРАТУРА
Бухгалтерський облік: підруч. / Р.Ф. Бруханський. – Тернопіль: ТНЕУ, 2016. – 480 с.
Бабіч В.В. Фінансовий облік (облік активів): [навч. посіб.] / В.В. Бабич, С.В. Сагова. – Київ, КНЕУ, 2006. – 282 с.
Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік: [підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладах] / Ф.Ф. Бутинець. – Житомир: Рута, 2009. – 912 с.
Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування і звітність: Підручник. – 6-те вид. допов. і перероб. / Н.М. Ткаченко. – Київ, Алерта, 2013. – 982 с.
Науковий керівник
к.е.н., доцент Пасенко Н.С.