КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ТЮТЮНОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ

УДК 338.3

Константиновський Л.Л., студент 4 курсу
ХНЕУ ім. С. Кузнеця

Анотація. Визначено основні проблеми виробництва тютюну в Україні. Проаналізовано якісні характеристики вітчизняного тютюну та можливості його використання у виробництві низькоцінових сигарет. Означено організаційно-економічні заходи підвищення конкурентоспроможності виробництва тютюну в Україні.

Ключові слова: конкурентоспроможність, тютюнова галузь, виробництво, тютюн, сільське господарство.

Abstract. The main problems of tobacco production in Ukraine are considered. The qualitative characteristics of domestic tobacco and the possibility of its use in the production of low-price cigarettes are analyzed. The organizational and economic measures to increase the competitiveness of tobacco production in Ukraine are determined.

Key words: сompetitiveness, tobacco industry, production, agriculture.

Тютюнництво – як складова галузь рослинництва сприяє економічному зростанню держави й забезпечує необхідні умови для розв’язання багатьох соціальних проблем. Тютюнова галузь є однією з провідних індустрій за кількістю податкових відрахувань до національного бюджету. Так, у 2018 році виробники тютюнової продукції сплатили до Державного бюджету понад 40,5 млрд. грн податків, з яких 29 млрд. грн складає акцизний збір з тютюнових виробів. Виробництво сигарет в нашій державі повністю організоване на імпортованій тютюновій сировині, яка зазвичай є різної якості. Тому, на рівні держави необхідно прикласти всі зусилля, щоб відтворити власне виробництво тютюну з оптимальними параметрами якості, що відповідають міжнародним стандартам і забезпечити його ефективне функціонування.

Метою дослідження є виявлення основних проблем виробництва тютюну в Україні та визначення основних шляхів підвищення конкурентоспроможності виробництва тютюну в Україні.

Конкурентоспроможність виробництва характеризує здатність товаровиробників до суперництва на внутрішньому та зовнішніх ринках й вимірюється наявністю вітчизняної продукції на них. Два основних взаємопов’язані чинники, що визначають конкурентоспроможність – це якість і ціна товару [1]. Оцінку конкурентоспроможності будь-якої продукції починають із аналізу споживчої цінності. Безперечно, основою для оцінки конкурентоспроможності є вивчення і аналіз ринку тютюнової продукції. В результаті проведених досліджень встановлено: у 2000 році для виробництва 58,8 млрд. сигарет в Україні було використано 52,9 тис. тонн тютюнової сировини (виробництво + імпорт – експорт), або 0,9 грама на сигарету. В 2018 р. вироблено 93,9 млрд. штук сигарет, які містять тютюн та суміш тютюну, що на 1,7 % менше ніж у 2017 році (95,4 млрд. штук), для цього використано 56,3 тис. тонн тютюнової сировини (0,63 грама на сигарету) [2]. Тобто в Україні, як і в інших країнах, сигарети стають легшими (табл. 1). Враховуючи те, що більшу частину ринку тютюнових виробів в Україні складають відносно недорогі сигарети типу «Прилуки», «Прима» та інші, для виробництва яких повністю підійшла б тютюнова сировина вітчизняного походження, але українського тютюну хронічно не вистачає.

Таблиця 1

Розрахунок потреби в тютюновій сировині для виробництва сигарет в Україні за роками

Показники Роки
2000 2005 2010 2011 2012 2017 2018 Абс. відх. 2018 р. до 2000 р.
Виробництво сигарет, млрд.шт 58,8 120,1 128,6 114,4 102,1 95,4 93,9 35,1
Розрахунок потреби в сировини, тис. тонн 52,9 96,1 80,9 72,1 64,3 60,1 56,3 3,4
Виробництво тютюну в Україні, тис. тонн 3 0,49 0,16 0,11 0,32 0,31 0,08 -2,2
Частка українського тютюну від попиту, % 5,7 0,5 0,2 0,2 0,5 0,5 0,15 -5,5

Для забезпечення безперебійного виробництва тютюнових виробів в Україні потрібно 60-70 тис. тонн ферментованого тютюну, в той же час валовий збір в сільськогосподарських підприємствах різних форм господарювання знизився до критичної межі – за офіційною статистикою протягом 2017 року в Україні вироблено 320 тонн тютюну при площі посадки 230 гектарів і врожайності 13,6 ц/га. У 2018 році з площі 64 гектари зібрано 80 тонн тютюну, рівень врожайності становив 12,1 ц/га, що забезпечує потреби галузі на 0,15 %. У 2018 році тютюнові площі скоротилися у 62 рази в порівнянні з 2000 роком та в 362 рази в порівнянні з 1980 роком [4; 5]. Незначні обсяги виробництва призвели до відсутності з 1999 року статистичної інформації щодо економічних показників тютюнництва в Україні. З 2006 року основними виробниками тютюнової сировини були особисті підсобні господарства населення.

Великі аграрні холдинги від виробництва тютюну повністю відмовились через його високу трудомісткість. Впродовж останніх п’яти років, не дивлячись на значний ріст заробітної плати та вартості матеріально-технічних ресурсів, ціни на тютюн першого та другого товарних сортів зросли у 2,22 рази, що значно менше підвищення витрат на виробництво.

Мінімальна заробітна плата у 2018 році (3723 грн. з 01 січня) в порівнянні з 2014 роком (1218 грн.) зросла у 3 рази. Невисокі ціни на сухий тютюновий лист є однією з основних причин зниження зацікавленості сільських трудівників до вирощування тютюну. Тютюн трудомістка культура і вимагає значних затрат ручної праці – (із 95 технологічних операцій - 65 виконують вручну), в структурі витрат на виробництво тютюну оплата праці становить близько 75 %. Розраховано нормативні показники виробництва із врахуванням рівня мінімальної заробітної плати та цін на товарно-матеріальні цінності. Встановлено, що у 2017 році витрати на 1 гектар тютюну (без витрат на післязбиральний обробіток) становили 19377,60 грн, (плановий валовий збір свіжо зібраного листя 143 ц, нормативна собівартість 1 ц свіжо зібраного листя тютюну дорівнює 135 грн при ціні 150 грн / ц). Рівень рентабельності становить 10,\7 %. Нормативні витрати на 1 гектар (при умові здачі сухого листя тютюну 20 ц з 1 гектара) становлять 41420,30 грн, а собівартість 1  ц дорівнює 2071 грн. Отже, ціни на сухий тютюн відшкодовують тільки половину собівартості його виробництва.

Конкурентоспроможність тютюнової сировини значною мірою пов’язана з якісними характеристиками (товарний сорт, хімічний склад: вміст нікотину, білків і вуглеводів) та витратами на її виробництво. Аналіз хімічного складу тютюнової сировини сортів української селекції приведено у табл. 2.

Таблиця 2

Хімічний склад тютюнової сировини сортів української селекції за 2014, 2017, 2018 рр.

Вище наведені показники якості тютюну сортів української селекції свідчать про відповідний вміст нікотину, високий вміст вуглеводів та низький вміст білків. Але визначити рівень конкурентоспроможності за цими параметрами можна лише у разі виходу виробників тютюну на ринок та порівняння з аналогічною продукцією інших виробників за відповідними характеристиками.

Таким чином, проблеми, які існують у виробництві тютюну в Україні потребують комплексного вирішення, оскільки застосування напрямків підвищення конкурентоспроможності вітчизняного тютюну підприємствами-виробниками має підтримуватися заходами з боку держави.

Перспективним напрямом підвищення ефективності вітчизняного тютюнового виробництва та його конкурентоспроможності є:

а) удосконалення системи техніко-економічних й агротехнічних заходів виробництва продукції та її збуту;

б) застосування науково обґрунтованих технологічних карт і структури нормативної собівартості виробництва продукції тютюнництва;

в) впровадження у виробництво нових енергозберігаючих технологій вирощування, зберігання, переробки та реалізації продукції;

г) використання адаптованого для вирощування у певних природно - економічних зонах насіннєвого та розсадного матеріалу;

д) впровадження у виробництво нових високоврожайних сортів та гібридів тютюну української селекції, стійких до хвороб та шкідників.

З метою посилення конкурентоспроможності вітчизняної тютюнової продукції необхідно здійснити такі організаційно-економічні заходи на рівні держави:

  • забезпечити гарантування пріоритетного розвитку сільського господарства, як базової галузі економіки, створити умови для стабілізації та нарощування сільськогосподарської продукції, в т.ч. й тютюну;
  • накласти мораторій на імпорт тютюнової сировини, яку можна вирощувати в Україні, ввести квоту на обов’язкове використання в сигаретах ферментованої тютюнової сировини власного виробництва;
  • встановити суворий контроль за регулюванням економічного механізму господарювання та цінами на тютюн;
  • впровадити державну підтримку всіх суб’єктів тютюнового виробництва незалежно від форми господарювання.

Таким чином, за результатами дослідження було визначено основні проблеми виробництва тютюну в Україні. Проаналізовано якісні характеристики вітчизняного тютюну, можливості його використання у виробництві низько-цінових сигарет. Означено організаційно-економічні заходи, реалізація яких на державному рівні має створити сприятливе підґрунтя для стійкої конкурентоспроможності вітчизняної тютюнової галузі.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Горьовий В.П. Ринкові тенденції аграрного виробництва в Україні / В.П. Горьовий, М.С. Срібнюк // Економіка АПК. – 2013. – С. 101-106.

  2. Тютюновий ринок в Україні.

  3. Бялковська Г.Д. Концептуальні засади розвитку тютюнництва в Україні / Г.Д. Бялковська // Інноваційна економіка. – 2015. – № 2. – С. 219–222.

  4. Офіційний сайт Держкомстату України.

  5. Бялковська Г.Д. Криза тютюнництва та шляхи її подолання / Г.Д. Бялковська // Сталий розвиток економіки. – 2013. – № 2 (19). – С. 23–29.

Науковий керівник

к.е.н., доц. Селезньова Г.О.