НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ ФАСТ-ФУДУ НА ЗДОРОВ’Я МОЛОДІ

УДК 640.439.+616.1

Шарко Н.Г., студентка 1 курсу
ХНЕУ ім. Семена Кузнеця

Анотація: у роботі розглянуто поняття фаст-фуду, його вплив на організм людини та наслідки швидкого харчування.

Ключові слова: фаст-фуд, трансжири, їжа, калорії, ожиріння, хвороби серця, підсилювачі смаку, здоров’я.

Annotation: the work considers the concepts of fast-food, its effect on the human body and the consequences of fast food.

Key words: fast food, trans fats, meals, calories, obesity, heart disease, amp, health.

У наш час все більша кількість людей не встигає готувати здорову їжу, саме тому з’являється велика кількість поціновувачів швидкого харчування, особливо серед студентів. Фаст-фуд є альтернативним джерелом їжі для багатьох людей у всьому світі, які мають мало часу або грошей для домашнього приготування їжі або їжі, приготовленої в ресторані. Навіть студентам нашого університету більше до вподоби під час перерви завітати до закладів швидкого харчування, а не до їдальні, де їжа більш дешева, а головне здорова.

Швидке харчування відноситься до продуктів, які можна приготувати і подавати швидко. Фаст-фуд популярний, тому що їжа недорога, зручна і смачна. Тим не менш, фаст-фуд часто робиться з більш дешевих інгредієнтів, такими як м’ясо з високим вмістом жиру, рафіноване зерно і додавання цукру і жирів, замість поживних інгредієнтів, таких як пісне м’ясо, цільні зерна, свіжі фрукти і овочі. Фаст-фуд також має високий вміст натрію, який використовується як консервант і робить їжу більш смачною та приємною.

Не існує такого поняття, як «погана» їжа, але є деякі продукти, які ви повинні намагатися не вживати на регулярній основі. Оскільки фаст-фуд має високий вміст натрію, насичених жирів, трансжирів і холестерину, це не те, що ми повинні часто їсти. Харчування занадто великою кількістю фаст-фуду протягом тривалого періоду часу може призвести до проблем зі здоров’ям, таких як високий кров’яний тиск, хвороби серця і ожиріння.

Люди також часто п’ють газовані напої, коли вживають фаст-фуд, які додають «порожні» калорії (калорії, які не змушують вас відчувати себе повноцінними або забезпечувати поживні речовини) їжі. Корисно пам’ятати, що з швидким харчуванням важливим є помірність.

Багато мереж швидкого харчування оновили своє меню, щоб включити більш здорові варіанти. Наприклад, деякі мережі більше не подають їжу з транс-жирами, і багато хто з них має пункти меню, які містять фрукти та овочі. Деякі меню навіть мають спеціальні елементи, позначені як “легкі” або “менше 500 калорій”, щоб допомогти споживачеві легко визначити більш легкі пункти меню. Незважаючи на те, що меню нижчих калорій не обов’язково «здоровіше», підрахунок калорій може бути корисним при виборі між декількома варіантами харчування.

Постачальниками продуктів для страв у ресторанах швидкого харчування є ті ж самі сільгосппідприємства, які постачають продукти у всі продуктові магазини. Причому якість продукції для ресторану контролюється набагато ретельніше, але до складу фаст-фуду досить часто входять трансжири. Це специфічний вид ненасичених жирів, котрі отримані штучним способом. Рідкі рослинні олії результаті процесу гідрогенізації перетворюються у тверді рослинні жири- маргарин та кулінарні жири.

Більш детально розглянемо вплив фаст-фуду на організм людини:

1.Вплив на дихальну систему:

Надлишкові калорії з їжі з фаст-фудом можуть призвести до збільшення ваги. Це може призвести до ожиріння. Ожиріння підвищує ризик розвитку респіраторних захворювань, включаючи астму. Зайві кілограми можуть чинити тиск на серце і легені, і симптоми можуть проявлятися навіть з невеликим навантаженням. Людина може помітити, що в неї почалися проблеми з диханням, коли вона гуляє, піднімається по сходах або займається фізичними вправами. Для дітей ризик розвитку дихальних проблем особливо ясний. Одне дослідження показало, що діти, які харчуються швидким харчуванням принаймні три рази на тиждень, частіше розвивають астму [1].

2.Вплив на центральну нервову систему

Швидке харчування може задовольнити голод у короткостроковій перспективі, але довгострокові результати менш позитивні.

Люди, які їдять фаст-фуд і оброблені тістечка, на 51 відсоток частіше розвивають депресію, ніж люди, які не їдять ці продукти або їдять дуже мало [2].

3.Вплив на репродуктивну систему

Оброблена їжа містить фталати. Вони є хімічними речовинами, які можуть переривати дії гормонів у вашому тілі. Вплив високих рівнів цих хімікатів може призвести до репродуктивних проблем, включаючи вроджені вади.

4.Вплив на кістки

Вуглеводи і цукор у фаст-фудах і оброблених продуктах можуть збільшити кількість кислот у роті. Ці кислоти можуть руйнувати емаль зуба.

Ожиріння також може призвести до ускладнень з щільністю кісткової тканини і м’язовою масою. Люди, які страждають ожирінням, мають більший ризик падіння і руйнування кісток. Важливо продовжувати тренуватися для створення м’язів, які підтримують ваші кістки, і підтримувати здорову дієту, щоб мінімізувати втрату кісткової маси.

5.Вплив на покривну систему (шкіра, волосся, нігті)

Продукти, які ви вживаєте, можуть вплинути на зовнішній вигляд шкіри. Харчові продукти, багаті на карбюратори, призводять до сплеску цукру в крові, і ці раптові стрибки рівня цукру в крові можуть викликати акне. Діти та підлітки, які полюбляють вживати швидке харчування принаймні три рази на тиждень, частіше хворіють на екзему [3].

Відвідування ресторанів швидкого харчування є поганим рішенням, тому що можна звикнути до смаку їжі. Після того, як людина стане залежною від нього, вона не перестане просити більше. Ідея, що швидке харчування краще, ніж інша їжа, буде імплантована в її голову, і вона буде залежна усе своє життя [4]. Краще практикувати їжу більш поживних продуктів, таких як овочі та фрукти.

Фаст-фуд, як і наркотики, може призвести до звикання, отже, людині, залежній від фаст-фуду, доведеться витримати наслідки. Чим більше ми їмо фаст-фуд, тим більше ми будемо залежні. Ми виберемо їсти тільки швидке харчування і нічого більше. Діти в молодому віці, коли дається швидке харчування, можуть звикнути до їжі швидкого харчування [4].

Висновки. Вживання швидкого харчування є великим ризиком для нашого здоров’я, оскільки воно може викликати різні хвороби, такі як діабет і ожиріння. Деякі люди можуть сказати, що вживання в їжу швидкого харчування не дуже погано, але ми все одно повинні бути обережними і обізнаними, тому що їжа швидкого харчування викликає залежність.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Елвуд П., Ашер М.І., Гарсія-Маркос Л., Вільямс Г., Кейл У. дослідницька група фази ІІІ. / Елвуд П., Ашер М.І. // Чи викликає фаст-фуд астму? – 2012 р.

  2. Гомес-Пініла Ф. / Продукти мозку – 2008 р.

  3. Персонал клініки «Майо» / Причини появи акне – 2017 р.

  4. Ерік Шлоссер / Нація фаст-фуда – 2016 р.

Науковий керівник

Скляренко В.П.